La digitalització industrial a Catalunya encara grans reptes tot i els avenços, segons el Baròmetre de la Transformació Digital de la Indústria a Catalunya

Rosa Porta,

Tot i que el 50% de les  empreses manufactureres catalanes disposen d’un pla de transformació digital,  només un 10% l’ha implementat completament. A més, només un 4% compta amb  equips amb competències digitals avançades, i més del 80% no té definides mètriques  per mesurar el retorn de la inversió, segons el Baròmetre de la Transformació  Digital de la Indústria presentat pel Clúster Digital de Catalunya.

La tarda del dimarts 29 d’abril, l’Auditori de la UPF Business School Management va esdevenir el punt de trobada del sector industrial i tecnològic amb motiu de la presentació dels principals  resultats del Baròmetre de la Transformació Digital de la Indústria a Catalunya.  L’acte, organitzat pel Clúster Digital de Catalunya amb el suport d’ACCIÓ, l'Agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya, va reunir prop de vuitanta professionals del món empresarial i institucional.

Sandra Ruiz Peralta, directora  general d’Economia i Societat Digitals de la Generalitat de Catalunya, va obrir l’acte destacant la rellevància estratègica del baròmetre, que va qualificar com a “una eina de país per entendre on som i cap a on anem en  matèria de transformació digital” i un punt de partida clau per a definir el camí per a disposar d'una indústria més competitiva.

Tot seguit, Joan Puaté, Cluster  Manager del Clúster Digital de Catalunya, va explicar el perquè d’aquesta aposta: “Necessitàvem una radiografia objectiva i compartida del procés de digitalització al nostre teixit industrial. Aquest baròmetre és una eina viva, per fer seguiment i prendre decisions amb dades”. Va aprofitar també per posar en valor els beneficis d’associar-se al clúster: networking, visibilitat, accés a coneixement i noves oportunitats de negoci.

El moment central de l’acte va ser la presentació dels resultats més destacats del Baròmetre, a càrrec d’Adrià  Llacuna, Project Director de MarketAAD. L’estudi, impulsat per Clúster  MAV, Acceleralia, Aetech, Bee2betech, Market AAD i el Clúster Digital de Catalunya amb el suport d’ACCIÓ, aborda àmbits tan transversals com l’estratègia empresarial, l’estat actual  de la digitalització, el talent i els principals reptes de futur. Per a la seva elaboració, s’han recollit dades de més de 400 empreses del  sector industrial manufacturer, de les quals més del 95% són PIMES, majoritàriament dels sectors alimentari, químic i metal·lúrgic.

Llacuna va exposar algunes dades reveladores de l’estudi. Tot i que el 50% de les empreses enquestades  disposen d’un pla de transformació digital, només una de cada deu l’ha  implementat completament, cosa que posa de manifest els principals frens del procés: els alts costos d’implementació, la dificultat per  integrar noves solucions amb els sistemes existents i la manca de  competències digitals dins les organitzacions. En aquest context, el  paper dels ajuts públics és clau, ja que sis de cada deu empreses han  rebut subvencions per impulsar els seus projectes de digitalització.


     

Pel que fa a les competències digitals dels equips, només un 4% de les empreses afirmen que els seus equips disposen de competències digitals avançades però tan sols el 33%  de les empreses disposen d’accions específiques per millorar-les. El 83%  opta per la formació interna com a via  d’actualització i desenvolupament del talent digital.

El 67% de les empreses lideren  els seus projectes de transformació digital des de la direcció general, però una àmplia majoria (més del 80%) encara no disposa de mètriques  definides per mesurar el retorn de la inversió (ROI), un fet que dificulta l’avaluació real de l’impacte d’aquests esforços.

Entre les principals motivacions per emprendre la digitalització destaquen l’augment de la productivitat, l’accés a nous mercats i la reducció de costos operatius. Pel que fa al grau de digitalització per àrees dins l’empresa, finances i compres són les més avançades, mentre que recursos humans es manté com  la més enrederida.

Amb la mirada posada en el futur immediat, els propers dos anys estaran marcats per projectes de  digitalització en planta, amb especial incidència en planificadors i  optimitzadors de la producció, sistemes de gestió de magatzems (WMS), tecnologies ecoeficients i de sostenibilitat, així com en l’aplicació de Big Data, anàlisi predictiva, i Intel·ligència Artificial i Machine  Learning. En un horitzó de cinc anys, es preveu que tecnologies emergents com la computació quàntica, els digital twins, la realitat  augmentada i la impressió 3D tinguin un impacte profundament transformador en el sector industrial català.

Llacuna va alertar que “tot i els avenços, encara hi ha mancances greus en l’ús de mètriques de retorn, la integració entre departaments i la formació del talent. La digitalització no és homogènia dins de les empreses: hi ha departaments molt avançats i d’altres amb marge de millora. El baròmetre permet, per exemple, visualitzar quins segments de l’organigrama presenten més maduresa digital.”

A la taula rodona posterior, cinc càrrecs directius  d’empreses industrials referents a Catalunya van posar veu a la realitat sobre  el terreny, mostrant com la digitalització es viu des de sectors, escales i enfocaments molt diversos.

Pere Cornellà, CEO de Cafès  Cornellà, va explicar com una empresa amb més de 100 anys d’història ha fet de la innovació un eix estratègic. Sota la seva direcció, la companyia ha incorporat tecnologia a tot el cicle de valor, millorant tant els processos interns com l’experiència del consumidor final: “Vam entendre que el producte ja no era el cafè, sinó l’experiència de la tassa”, va dir. L’ús intensiu de dades, tecnologies IoT i machine learning els ha permès innovar tant en processos com en el model de negoci.

Maria Trias, directora general de Trias Biscuits, representa la quarta generació d’una empresa centenària que ha sabut combinar tradició i innovació. Lidera el projecte familiar amb una clara aposta per la digitalització, la sostenibilitat i l’arrelament al territori. Va explicar que fa cinc anys van començar a digitalitzar la planta i que ara han iniciat el camí cap a la intel·ligència artificial: “És una fase de descobriment, però imprescindible per avançar”.

Des de Sanmy, la fàbrica de begudes més antiga de l’Estat amb més de 130 anys d’història, la seva directora general Pilar  Puértolas va remarcar que inicialment el focus estava en la qualitat, posteriorment en la sostenibilitat i ara en la innovació, i que per fer-ho cal avançar cap a la transformació digital: “Calen assessors en cada àrea i una formació 360º per a tot l’equip”.

Josep Lluís Massana, director general de Fischer Ibérica, va compartir l’experiència de la filial espanyola del grup multinacional alemany, especialitzat en sistemes de fixació per a la construcció i el bricolatge. Va defensar la importància de col·laborar amb els proveïdors tecnològics per avançar amb èxit en la transformació digital, destacant la digitalització de la de fabricació i distribució com a palanca: “La digitalització ens ha obert les portes a noves línies de negoci, com ara la robotització, que ha esdevingut clau per diversificar i optimitzar els nostres processos”.

Finalment, Miquel Calvo, CIO de Briolf Group, va posar el focus en la necessitat de tenir objectius clars i una organització capaç d’adoptar noves tecnologies amb agilitat i eficiència. Briolf és un grup industrial del sector químic amb presència a més de 120 països, i sota la seva direcció tecnològica, ha impulsat una estratègia digital enfocada a obtenir resultats a curt termini, mostrant com la transformació pot ser un motor de creixement i escalabilitat.

Per cloure l’acte, Joana  Barbany, presidenta del Clúster Digital de Catalunya, va fer una crida a continuar treballant de manera col·laborativa: “Tenim el talent, la visió i l’impuls per fer de la indústria catalana un referent en digitalització. Però cal anar tots a una, amb compromís i lideratge”.

La vetllada va finalitzar amb un espai de networking i aperitiu, on els assistents van poder compartir impressions, contactes i possibles sinergies futures.

notícies relacionades

Modificar cookies