El Clúster Digital de Catalunya aconsegueix 1.5 milions d’euros en finançament de projectes d’innovació

per Marta Segarra,

El Clúster Digital de Catalunya aconsegueix 1.5 milions d’euros en finançament de projectes d’innovació


El Clúster Digital de Catalunya ha rebut l’aprovació de 10 projectes a la darrera convocatòria d’ajuts a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme (Mincotur) d’aquest 2023, aconseguint així un total de 1.439.982 euros en subvencions. Aquesta fita situa al Clúster Digital de Catalunya entre els 3 clústers catalans amb més finançament i amb més nombre de projectes impulsats en aquesta convocatòria d’àmbit estatal.

Pel que fa als projectes en que el Clúster Digital participa com a part coordinadora, s’han aconseguit 7 de les 7 propostes presentades, assolint així una taxa d’èxit del 100%. Per altra banda, el Clúster també participa en 3 projectes com a segon clúster o clúster acompanyant, dels 4 que s’havien presentat inicialment.

En aquests projectes AEI, el Clúster Digital de Catalunya col·labora amb un total de 32 organitzacions, 18 de les quals són empreses associades al clúster i que han contribuït a aquests bons resultats amb la seva experiència, coneixements i equips. 8 són empreses que no pertanyen al Clúster, però que s’han volgut sumar a alguna de les iniciatives, reafirmant el paper del Clúster com a agent impulsor de la innovació al sector digital i tecnològic. Així mateix, s'ha establert una col·laboració amb 6 clústers, enriquint així la diversitat de coneixements i enfocaments en els projectes.

El Clúster Digital ja està immers en aquests 10 projectes que demostren, una vegada més, la seva capacitat de lideratge i de col·laboració en iniciatives d’innovació, aquesta vegada en els sectors portuari, logístic, turisme, màrqueting, educatiu, energètic, agroalimentari i aeri. Els projectes tenen una durada de 12 mesos i finalitzaran l'abril del 2024.


Projectes coordinats pel Clúster Digital

PORTWASTE FII

PORTWASTE® és un sistema blockchain que rastreja la gestió de residus, des del seu origen en vaixells fins a la seva transformació i reciclatge en instal·lacions portuàries. Utilitza blockchain i IA per millorar l'eficiència i la col·laboració en tota la cadena de valor de gestió de residus. Connecta armadors amb consumidors finals, registra fluxos de residus i crea un mercat digital per a residus processats.

En la fase II s'explorarà la integració de fluxos de treball de reciclatge d'acer i s'investigarà la petjada de carboni i la seguretat de dades en la blockchain.

Participants: BlueRoom Innovation, Navozyme Technologies, BarnaSteel, Aquatera, Cluster Martítimo de Canarias.

SAGIC:

El projecte SAGIC busca millorar la gestió de no conformitats en empreses mitjançant l'ús de la Intel·ligència Artificial, així com el processament del llenguatge natural i xarxes neuronals. Aquestes tecnologies analitzen dades i documents per identificar patrons i tendències, permetent decisions informades i accions correctives. L'automatització agilita la resolució de problemes, augmentant l'eficiència i qualitat, compliment normatiu, reducció de costos i millora contínua. SAGIC proporciona una eina per ajudar en la resolució de no conformitats en totes les seves fases.

Participants: ITBID, KAPTURE, DAVINCI GROUP, CWP.

DISRUPTIVE: 

El projecte DISRUPTIVE busca millorar la resiliència de les xarxes logístiques a Europa i Espanya enfront de disrupcions imprevistes. Utilitza diverses fonts de dades relacionades amb operacions logístiques per crear un sistema de monitoratge que identifica i mitiga eficaçment l'impacte d' aquestes disrupcions.

Participants: Mosaic Factor, ICIL, GPA, OPERINTER, Cluster ALIA.

MUELLE DIGITAL FII:

El projecte MUELLE DIGITAL Fase 2 és una extensió del projecte Muelle Digital Fase 1 que té com a objectiu crear la plataforma col·laborativa "Muelle Digital" per simplificar i digitalitzar les tasques documentals i operatives en l'exportació de càrrega aèria. També cerca desenvolupar un quadre de comandament amb visió sectorial de la càrrega aèria, incorporant algoritmes d'Intel·ligència Artificial per fer pronòstics. La plataforma se centra a millorar l'eficiència de l' exportació aèria, especialment en els processos entre transportistes i terminals de càrrega aèria, posant el focus en la sostenibilitat. La Fase 2 s'enfocarà a desenvolupar un prototip de la plataforma i agregar indicadors mediambientals al quadre de comandament.

Participants: AIS, GPA, PORTEL, Cluster de mobilitat del país basc (MLC).

BODEGAL DIGITAL FII

Aquesta proposta és fruit de dos projectes (Blockchain.4W i Bodega Digital), els quals ja han finalitzat les seves primeres fases, i han convergit en aquesta proposta per presentar la segona fase denominada Bodega Digital Fase II. Aquest projecte busca unificar la tecnologia Blockchain i RFID per optimitzar la traçabilitat en la cadena de subministrament vitivinícola, desenvolupant una plataforma que rastreja dispositius IoT per al transport del vi, identifica ampolles mitjançant RFID i IA, i certifica tota la informació al llarg de la cadena, des de l'empaquetatge fins al consumidor final, contribuint a millorar la qualitat i l'eficiència en el sector.

Participants: Grup ICA, Quabu Solutions, Recaredo, La Vinyeta, Winelo, INNOVI.

SuitUbest

En l'àmbit del Màrqueting, el projecte SuitsUBest busca aplicar el RL al sector de la moda per optimitzar estratègies d'adquisició, conversió i retenció de clients. A més, es desenvoluparà un prototip d’un mòdul per la plataforma de tractament d'accions a clients i estratègies, AIS GMR Plus.

Participants: AIS, FHIOS, SIMORRA, MODACC

RMS Intel·ligent multicanal

El sector turístic, especialment hotels i establiments similars, busca maximitzar els seus ingressos venent habitacions al millor preu possible. Sovint, no tenen eines intel·ligents per gestionar preus i disponibilitat de manera eficient. Aquest projecte es proposa desenvolupar una eina que aprofiti el Big Data i l'Analítica Predictiva per ajudar aquests establiments a prendre decisions intel·ligents sobre preus i disponibilitat. L'eina es comunicarà amb fonts de dades i canals de venda, aplicarà la Intel·ligència Artificial per determinar els millors preus i automatitzarà la gestió de disponibilitats, millorant significativament l'eficiència en la gestió de l'oferta turística.

Participants: Cleverdata, Mabrian, GNA.


Com a participants: 

TEK4LOG:

Es tracta d'un projecte de la línia 2 (viabilitat tècnica) dut a terme amb altres clústers espanyols. El projecte TEK4LOG persegueix l'objectiu d'analitzar l'oportunitat i viabilitat d'incorporar diferents tecnologies disruptives per impulsar la transformació digital i ecològica en el sector logístic, permetent millorar l'eficiència, sostenibilitat i competitivitat de la cadena de subministrament.

Participants: MLC ITS Euskadi, CITET, CLÚSTER DA FUNCIÓN LOXÍSTICA DE GALICIA, ACICAE, CLDI.

PLATDAT 2:

Plataforma d' agregació de dades energètiques. Consisteix en la segona fase del projecte AEI PLATDAT. Aquesta segona fase, permetrà desenvolupar una plataforma avançada altament innovadora per a la captació i agregació de dades que garanteixi la seguretat de les dades de forma criptogràfica utilitzant blockchain. La solució es validarà en un entorn rellevant (TRL5/TRL6) per, en la seva següent fase, realitzar una demostració del prototip en un entorn operatiu.

Participants: CEEC, IMHOIT, ARMENGOL & ROS CONSULTORS I ASSOCIATS SLP, CLDI.

Marsupial NEXTGEN:

ESTÀNDARDS EDTECH AMB TECNOLOGIA BLOCKCHAIN: és una evolució de l'eina Marsupial amb objectius específics. En primer lloc, busca l' estandardització i internacionalització perquè la tecnologia sigui aplicable a nivell global i compatible amb estàndards internacionals. A més, s'enfoca en la gestió segura de llicències mitjançant la tecnologia blockchain, garantint-hi la inviolabilitat. Finalment, pretén el seu ús en el sistema educatiu espanyol i la seva expansió a nivell internacional, especialment en plataformes d'aprenentatge com LMS, Google Classroom i Microsoft Teams. El projecte involucra diversos agents de l'entorn educatiu i es planteja en dues fases: recerca industrial i desenvolupament experimental amb la participació d'aquests agents.

Participants: Edutech clúster (coordinador), Zertifier, ilike Education, UOC, Maths for more, 3&punt solutions, Editorial altamar i CLDI.

Next Generation EU

El Clúster Digital és una associació privada que engloba empreses i entitats del sector TIC catalá. el seu objectiu principal és potenciar la competitivitat dels seus membres tot posant l'accent en una nova cultura empresarial basada en la col·laboració i la innovació oberta, l'impuls de sinergies, la compartició i agregació de coneixements i la generació de projectes innovadors.

Modificar cookies